Zuid-Limburg. Bright side of life!

Het landschap van Zuid-limburg
Zuid-Limburg is een gebied met een uniek karakter. Steile hellingen, afgewisseld met holle wegen en plateaus. Groene heuvels, verfraaid door hoogstamboomgaarden. De grond is rijk aan vruchtbare löss, silex en kalksteen.

Gastvrijheid in Zuid-Limburg
Overnachten in Zuid-Limburg is een ervaring op zich. Op de mooiste plekjes in steeds weer een andere omgeving, van landelijk tot lekker stads.
Je wordt wakker van het fluiten van de vogels, je trekt de gordijnen open en ziet dat de zon langzaam het heuvellandschap verwarmt. Je ruikt de koffie en vers gebakken broodjes. Dit is geen droom, maar Zuid-Limburgse gastvrijheid.

Gastronomie in Zuid-Limburg
Niet voor niets staat Zuid-Limburg bekend als een ‘Bourgondische’ regio die naast gastvrijheid en culinaire kwaliteiten ook een rijke traditie in streekproducten kent, zoals het topkwaliteit Livar-vlees,speltgraanbroden, kwaliteitswijnen van de Apostelhoeve ofWijngoed Fromberg en andere producten.

Streekproducten van Zuid-limburg
Streekproducten zijn verbonden aan een gebied. Grondstoffen zijn zo veel mogelijk afkomstig uit de streek waar ook de verwerking plaatsvindt. In Limburg is het aanbod groot en divers.
Limburg en de euregio onderscheiden zich hierin sterk, door de hoeveelheid maar ook door de beleving waarmee streekproducten verbonden zijn met de regio. Vaak worden streekproducten volgens oude traditie of oud recept geproduceerd, zo verantwoord en duurzaam mogelijk. De meerderheid van de bewoners uit een streek erkennen producten als streekeigen, meestal omdat het een langdurige of historische bekendheid heeft. Limburgse streekproducten zijn kortom ‘Limburgs’, omdat ze hier zijn geproduceerd en geconsumeerd worden.

Bezinning en onthaasten in Zuid-Limburg
(Zuid-)Limburg is in steeds grotere mate populair als plek voor bezinning en onthaasting. Verrassend is dat niet met de vele kerken en kloosters tussen de glooiende heuvels.
Maar ook wellnesscenters horen bij bezinning en onthaasting. In totaal zijn er 34 bezinningslocaties aangewezen in de publicatie ‘Bezin in Limburg’: kerken, kastelen, kloosters, spa’s en meer.

Cultuur en vrije tijd in Zuid-Limburg
Zuid-Limburg is niet voor niks kandidaat Culturele Hoofdstad 2018. De regio is de thuisbasis van bijvoorbeeld André Rieu en de wereldberoemde kunst- en antiekbeurs TEFAF.
De unieke positie op het grensvlak van de Latijnse en Germaanse culturen, en het rijke aanbod van producties en opleidingen in de regio, geeft inhoud aan deze ambitie. De cultuuragenda omvat diverse musea en galerieën, podia en theaters, filmhuizen en vele kleine podia, galeries en kunsthuizen.

Attracties in Zuid-Limburg
Het Heuvelland met z’n rust en ruimte wordt omzoomd door historische steden (Maastricht, Sittard) en grootschalige dagattracties (Parkstad).
In een gebied van 25 bij 25 kilometer komt een geweldig gevarieerd en rijk aanbod bij elkaar van een on-Nederlandse kwaliteit en allure. Een regio waar men zich in het buitenland waant. En wie de grens daadwerkelijk overgaat naar de Voerstreek of steden als Aken, Hasselt en Luik heeft heel Europa aan zijn voeten.

Ontdek met behulp van de sprankelende beelden de unieke regio Zuid-Limburg. En beleef wat Zuid-Limburg zo bourgondisch, inspirerend en natuurlijk maakt!